Make your own free website on Tripod.com
Linnen Utopia

virallinen nimi : Linnen Utopia
lempinimi : Uppis
rotu : Suomenhevonen
rek.nro: SHRr-009
sukupuoli : ruuna
väri : rautias
merkit : läsi
säkäkorkeus : 165 cm
syntynyt : 4.7.2002 (kesäkuussa 13 ja puoli v.)
koulutustaso : [ennen Ko He:B, Re: 110cm] nykyisin toimii  valjakkoajossa!

ex-om. ja kasvattaja: Linnes Stud/Oona
omistaja : Marjo
asuintalli: Ratsutila Purppura

laitumella.

karsinassa on niin mukava köllöttää :)

S U K U


isän puoli:
i. Ukkosmyrskyn Mörökölli
ii. Ukkosmyrskyn Hakuri
ie. Toivoneiti
iii. Ukkosmyrskyn Hallni
iie. Totin-Kulta

emän puoli:
e. G.T Hallittu
ei. Vir MVA ch Hallusinaatio
ee. Tildan-Tyttö


Luonne, tulevaisuus ja historia


LINNEN Utopian, eli kotoisammin Uppiksen luonne on herrasmiesmäinen, ehkä hieman alistuva. Tarhassa tempperamenttiset naiseni ovat pitäneet sellaista jöötä herralle, että voisipa sitä jopa hieman tossun alle jääneeksikin sanoa. Uppis pyrkii muiden hevosten seurassa yleensä olemaan huomaamaton ja väistämään, enkä ole sen ikinä nähnyt haastavan riitaa kenenkään kanssa. Nuorien orivarsojen kanssa se pihatossa ollessaan osaa kyllä välillä olla tiukkakin.

YLEENSÄKIN käsitellessä Uppis on todella kiltti ja mukautuvainen. Voisinkin hyin kuvitella Utopian ratsastuskouluun jokaisen tuntilaisen lempiratsuksi, se on niin kiltti ja suloinen karsinassa, taluttaessa ja ratsastaessa. Ruuna tulee myös toimeen hyvin orien kanssa.
 
UPPIKSEN kisailu-ura esteratsastuksessa oli vähintäänkin loistokas... Vähintään joka toisissa kisoissa se oli viiden parhaan joukossa ja olikin kaikista kyvykkäin estehevoseni kautta aikojen. Toki se helppoja koululuokkiakin meni, mutta esteillä se oli oikea rusettikone. Estemenestyksestä nautittiin kuitenkin ennen elokuuta 2003, jolloin paha laidunonnettomuus katkaisi Upin ratsun uran. Se kaatui vaarallisesti laitumella loukaten selkänsä ja ratsastamisen täytyi loppua siihen: Uppiksen selkä ei enää kestänyt ratsastajan painoa. Eläinlääkärillä oli kuitenkin lohduttavia uutisia: Kuntoutuksen onnistuessa ruunallani voisi olla ura edessään vaikkapa valjakkoajossa.
 
KUNTOUTUS aloitettiinkin niin pian kuin mahdollista ja eipä aikaakaan kun pääsimme osallistumaan jo ensimmäisiin kisoihimme valjakkoajossa, jotka myös voitimme :D. Uppiksen uskomaton nöyryys ja oppivaisuus olivat hyvin lyhyessä ajassa tuottaneet hedelmää ja Upin kisailu-ura valjakkohevosena oli sinetöity!

MIELLYTTÄMISENHALU on Upin hallitseva piirre myös valjakkoajossa, kuten aikoinaan ratsastaessakin. Se kuuntelee todella tarkkaavaisesti apuja ja pyrkii parhaansa mukaan toimimaan niiden mukaan. Ja jos ajurin avut ovat epäselvät, Utopia koettaa parhaansa mukaan tulkita mitä liikettä nyt pyydettiin, ja tekee sitten sen niin hyvin kuin osaa. Kaikkein parhaiten Uppis menee kuitenkin määrätietoisen ja selkeän ohjastajan kanssa. Minulla ei ennen Upin onnettomuutta ollut lainkaan kokemusta valjakkoajosta, joten saimme kyseiseen lajin salaisuuksiin perehtyä samaan aikaan ja siinä oppi sekä minä että hevonen. Onneksi apunamme oli nyt groominamme toimiva Riikka, jonka avulla pääsimme hyvin alkuun ja jolta olemme saaneet kullanarvoisia vinkkejä.

RUUNANI nöyryys ja toimivuus tulivat parhaiten esiin esteradoilla ja nyt sitten myös valjakkoajossa. Varsinkin sellaiset radat, missä oli tiukkoja käännöksiä ja lyhyitä estevälejä, paljon ns. "tehtäviä", olivat Utopialle onnen omiaan. Niissä Upi pääsee todella oikeuksiinsa. Samoin valjakkoajossa tarkkuusosiot ovat meidän vahvin alueemme ja heikoin sitten taas kouluosio, jossa emme loistaneet ratsuaikoinakaan.

MITÄ tulevaisuus tuo tullessaan Uppikselle? Upi ainakin jatkaa kisailemista valjakkoajokisoissa. Keväällä 2004 ruunalla todettiin alkavan puhkurin oireita (vielä toistaiseksi se ei ole haitannut normaalia käyttöä)  ja se siirrettiin pikimmiten pihaton asukiksi. Pihatossa asuvat sen lisäksi nuoret myytävät oripojat ja herramme onkin osoittautunut mainioksi lapsenvahdiksi: Vaikka se yleensä aika lempeästi suhtautuukin hevostovereihinsa, niin tätä "poikamiesboksia", kuten me leikkisästi pihattoa kutsumme, Uppis paimentaa rakkaudella ja rajoilla. Yleensä Upin kanssa asustelleista kasvateista on tullut erittäin mukavia luonteeltaan: Ehkäpä ruunamme hienosta asenteesta tarttuu myös jotakin niihin.

UTOPIA tuli minulle Linne's Studista Oonalta, ns. hylkiöruunana, jota kukaan ei halunnut. Sympaattinen katse ja upea ratsastettavuus saivat minut heltymään ja niin Purppuraan saapui ihkaensimmäinen ruuna :). Ja ihana ruunanretale saapuikin!

kaikkien kuvien ja tekstien (c) Marjo K.